A Te Nagy Napod

Esküvőszervezési útmutató frissen eljegyzetteknek és/vagy haladó pároknak

Hogyan válasszak esküvői helyszínt? - helyszínválasztó checklist-tel!

Az esküvői helyszín kiválasztása a lánykérés után szinte az első kötelező lépés. Miért? Mert ettől függ minden egyéb szervezendő feladat. Ki kell választanod a szolgáltatókat (DJ, fotós, videós, ceremóniamester, szertartásvezető, dekoros, stb), akiknek általában 1-1,5 évvel korábban elkezd telni a naptárjuk. Ahhoz, hogy te is a legjobbat találd meg, ésszerű egy dátummal felvértezve megkeresni őket.

wedding_venues.jpg

A helyszín megtalálása nem annyira bonyolult feladat, de érdemes jól átgondoltan dönteni. Miket kell figyelembe venni? Összeállítottam egy 25 kérdésből álló checklistet, amit akár kinyomtatva is tudsz vinni magaddal a helyszínbejárásra, de akár a kiválasztott 5-10 helyszín között is segíti az eligazodást és a végén a döntést.

Általában a hozzám forduló pároknak azt tanácsolom, nézzük végig azt, milyen elképzelés vezeti őket a szervezés során? Mi az esküvő koncepciója? Milyen stílusú esküvőn képzelik el magukat? Milyen létszámmal terveznek? Szeretnének-e a helyszínen szertartást tartani? Mi a költségkeret? E kérdések mentén érdemes 10 szimpatikus helyszínt kiválasztani (budapesti helyszínek esetén ebben segítségedre lehet ez az oldal), és tőlük ajánlatot kérni. Itt már azonnal szűkülni fog a kör, hiszen a válaszok minősége alapján valószínűleg egy-két helyszín kizárásra kerül! 

Az árak viszonylag kiegyenlítettek, így forintoskodni nem érdemes, hiszen nem szabad 5 000-10 000 Ft-on múlnia a választásnak! Ha van olyan helyszín, ami kicsit meghaladja az elképzelt költségvetést, de elsőre beleszerettek, hát akkor nincs mit tenni. :) 

Ha viszont az árak egy síkon mozognak nagyságrendileg, akkor érdemes 5 helyszínt kiválasztani, amit biztosan meg szeretnétek nézni. Egyeztessetek időpontot erre minden esetben, így bebiztosítjátok magatoknak azt, hogy egy szervező személy, vagy a helyszín kapcsolattartója legalább 30 percet Rátok szánjon!

Az 5 legjobban tetsző helyszín megtekintése után válasszátok ki a TOP 3 helyszínt! Nézzétek át a tőlük kapott árajánlatot alaposan, akár kérjetek személyre szabott, konkrét árakat tartalmazó ajánlatot, költségvetést!

Készülj fel a helyszínnézésre!
Érkezz időben!!!
A helyszíngazda valószínűleg (én legalábbis így szoktam) minden (első körben) fontos részletet el fog Neked árulni, még az esetleges zsákbamacskákat (pl. egy napon két esküvő) is. Rád szánja az idejét, energiáját, ezért kérlek, tiszteld meg azzal, hogy tényleg csak akkor mész el, ha valóban tetszik a helyszín!
Készülj kérdésekkel, jegyzetelj nyugodtan! Ha kaptál tőle ajánlatot, nézd át, (emlékeztetlek, ha tényleg csak 5 helyszínt kell megnézned, jóval könnyebb a dolgod!), és írj fel kérdéseket, amit a helyszínbejárás végén tudtok megbeszélni.
Köszönd meg, hogy rád szánta az idejét! Nem kell e-mailt írnod, vagy felhívnod utólag, csak ha ebben maradtatok! Akkor keresd, ha az ő helyszíne mellett döntöttetek!
Ha a helyszínbejárás során megdobban a szívetek, kérdezzetek rá, hogy opcionális foglalást lehet-e kérni esetleg 1-2 napig, hogy dönteni tudjatok!
Soha ne dönts aznap!!! Mindig kérem a párjaimat, hogy legalább egyet aludjanak a helyszínválasztásra, mert így biztosan nem elsietve fognak dönteni!

Hogyan érkezz a helyszínbejárásra?
Nyitott szemmel és szívvel, és vedd elő a fantáziád! Valószínűleg két esküvő vagy rendezvény közti napon tudják neked megmutatni, így ne várj terített asztalt vagy dekorált termet!
Nézz körül a külső és belső térben, képzeld el, hogy vendégként érkezel egy esküvőre! Milyennek találod?
Mik az első benyomásaid?
Milyen a helyszínt bemutató személy? Foglalkozik Veled? Tudsz tőle kérdezni? Segítőkész? Valószínűleg ő lesz a szervezés során végig a kapcsolattartód. El tudod képzelni, hogy vele tartsd a kapcsolatot 1-1,5 éven át?
Be tudsz-e menni a terembe esküvő napján, de vendégérkezés előtt? Ha igen, kérlek, hogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket tartsd be mindenképpen!
Ha nem tetszik a helyszín, mert más, mint a képeken, és esetleg nem is szeretnéd teljesen megnézni, jelezd nyugodtan! Magadnak és a helyszíngazdának is időt és energiát spórolsz! (Elég, ha annyit mondasz: Köszönöm szépen, így elsőre látásra is nyilvánvaló számunkra, hogy nem ezt keressük!) Ha egy helyszínben vagy teremben első alkalommal téged zavaró elemet találsz, hidd el, az esküvő napján is zavarni fog! Keress tovább, nagy a kínálat, biztosan rátalálsz a Neked megfelelőre!
Ne becsméreld a helyszínt! Lehet, hogy Neked nem tetszik, mást keresel, nagyobbak az elvárásaid, ettől még másnak tökéletes lehet (mert ezt engedheti meg magának, mert őt nem zavarja, ami Téged igen.) Ne vedd el mások kedvét. Ha viszont bántó, sértő, etikátlan dolgot tapasztalsz, kulturáltan mondd el a véleményed, ha megkérdezik.
Ha nem tudsz elmenni a bejárásra, egy nappal előtte mondd le sms-ben. Ha 1 órán belül mondanád le, mindenképpen telefonálj!


Ha a helyszínbejáráshoz jól jönne egy mankó, egy profin végiggondolt lista, ami a döntéseteket segíti, ajánlom szeretettel a helyszínválasztással kapcsolatban összeállított checklistemet (megrendelésért kattints a linkre!)

Az ellenőrző listát az esküvői tanácsadást megrendelő párjaim grátisz kapják!

Fotó: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://atenagynapod.blog.hu/api/trackback/id/tr6116511816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DominekCsilla 2021.12.14. 18:20:59

Az esküvői helyszín választása is nagyon érdekes téma, de én nem tudok semmi másra fókuszálni az esküvőszervezéssel kapcsolatban, amíg nincsen meg az esküvői ruhám! Esetleg ebben a témában is írhatnátok egy bejegyzést! Egy menyasszony számára ez szerintem kardinális kérdés!! Én most hajlok az esküvői ruha bérlésre, de még nem vagyok 100%-ig biztos a döntésemben! Korábban ezt a helyet ajánlották: www.almassyszalon.hu/ De szívesne várnék egy összeállítást tőletek is!

Facebook oldaldoboz

A Te Nagy Napod

Esküvőt tervezel? Elakadtál a szervezésben? Nincs ötleted merre indulj? Kellene néhány jó ötlet vagy akár ennél komolyabb segítség? Olvass, keresgélj, kérdezz! A blog témája az esküvők köré épül, de nem olyan rózsaszín, habos-babos módon: minden, ami szervezés, tervezés, ötletelés, irányadás, coaching, tanácsadás. Mi az, ami fontos, ami hasznos és fölösleges egy esküvő szervezésekor. Köszönöm, ha ajánlod a blogomat és a témáimat ismerőseidnek!

süti beállítások módosítása